Når Hilti's ON!Track bliver en del af en social virksomhed...

Bookbridge 2018

bookbridge 2018

“Det her er en oplevelse for livet – hav modet til at prøve noget nyt”, siger Saskia Duch, der i 2018 deltog i Bookbridge-programmet.  

Siden 2012 har Hilti samarbejdet med Bookbridge, som er en socialøkonomisk virksomhed, der tilbyder aktiv indlæring. Gennem årene har 54 Hilti-medarbejdere taget udfordringen op og været med til at skabe lokale læringscentre i forkellige udviklingslande. Her har de fungeret som iværksættere, lært ved at prøve sig frem, overgået deres egne forventninger og fået minder for livet. Ved at samarbejde i et team, på tværs af kulturer og anciennitet i et hovedsageligt virtuelt setup, har de oplevet, hvad der skal til for at blive næste generations ledere, og de har sågar kastet sig ud i at levere en salgstale til mulige investorer. Spørgsmålet er så, om det har det gjort en forskel for dem i deres nuværende rolle? Har det givet dem et nyt perspektiv på verden? Og hvilken rolle spillede Hilti's ON!Track-software til værktøjsstyring i årets projekt?

Bookbridge 2018: Mongolia

I forbindelse med dette års Bookbridge-initiativ rejste et team til Mongoliet for at hjælpe med at etablere et engelsk læringscenter i Bayankhongor. Det overordnede mål var at skabe et økonomisk uafhængigt læringscenter i et fjerntliggende område, hvor de lokale kunne få adgang til de lokaler, materialer og kurser, de havde brug for. Rejsen bød på otte ugers hårdt arbejde og et af de øjeblikke, som Saskia satte allermest pris på: salgstalen. 

Her fortæller hun om oplevelsen: "Salgstalen var en helt unik præsentation. Det handlede ikke bare om et betragteligt beløb, det var også den afgørende brik i puslespillet efter otte ugers stenhårdt arbejde. Vi havde kun en eftermiddag til at øve sammen i teamet, og man kan roligt sige, at vores generalprøve var alt andet end poleret og præsentabel. Det var inspirerende at opleve, hvordan alle hjalp hinanden, kom med feedback, gjorde lokalet klar og øvede i de få minutter, som vi havde i forbindelse med morgenmaden. Selve salgstalen gik glat, og alle præsterede over forventning på deres område. Det var en fantastisk følelse, da investorerne gav deres støtte uden forbehold."

Hvilken betydning har Bookbridge?

Hiltis medarbejdere har nu bidraget til 13 sociale initiativer i forbindelse med programmet, og der er ingen tvivl om, at det ikke kun er til gavn for den socialøkonomiske virksomhed, men også for de deltagende medarbejdere. Det kan være alt fra teamwork og opkvalificering til erfaringer fra andre kulturer. Mulighederne er uendelige og varierer fra person til person, hvilket gør initiativerne uvurderlige for alle involverede. 

Vi ved, at det kan virke mindre givende at samarbejde virtuelt i stedet for ansigt til ansigt, men hvad mener Saskia om det? "Virtuelt samarbejde FUNGERER. Jeg har altid tænkt, at samarbejde i et virtuelt miljø ville resultere i, at én person lavede det hele, mens resten bare drev den af. Men jeg tog fejl. Samarbejdet fungerer virkelig, selvom 90 % af det foregår online. Jeg tror dog, at nøglen til succes er sammensætningen af teamet, og at de har et fælles ønske om at lykkes. Når man som team er motiveret og selvorganiserende kan man pludselig skabe resultater, som jeg ikke troede var mulige for et gennemsnitligt team."

Erfaringer som disse giver helt klart værdifulde praktiske færdigheder og hjælper alle involverede med at udvikle sig som ansvarlige ledere. Men hvor kommer ON!Track ind i billedet?

ON!Track bidrager til en socialøkonomisk virksomhed

Man kan ikke opbygge et lokalt læringscenter uden undervisningsmaterialer, så teamet etablerede et bibliotek. Og kan man tænke sig nogen bedre måde at holde styr på de 2.000 bøger, som Hiltis ON!Track-team donerede, end at bruge ON!Track som bibliotekssoftware? 

Vi spurgte Sam Favager, som er Product Manager for ON!Track, hvorfor teamet valgte at donere de mange tags?  

“Bookbridge er en fantastisk velgørenhedsorganisation, som virkelig gør en forskel og giver vores kolleger så utroligt meget! Vi var kun glade for at støtte dette projekt ved at donere tags og software, som kunne hjælpe teamet med at administrere deres bibliotek. Det vil ikke bare hjælpe læringscentret med at holde styr på bøgerne, men forhåbentlig også give børnene et indblik i digitale løsninger og digital teknologi, som de måske ikke ville have fået ellers." 

Om arbejdet med opmærkningen af 2000 bøger sagde Saskia: "Nogle af børnene var meget interesserede i at hjælpe os, og med en hjælpende hånd fra de lokale kunne vi scanne og registrere bøgerne i appen og implementere ON!Track til administration af biblioteket på ingen tid!"

Indtil videre har initiativet hjulpet 181.325 personer, og forhåbentlig vil det nå ud til endnu flere, når det vokser år for år. Det har gjort en forskel i Hilti-medarbejdernes liv og givet dem nogle værdifulde erfaringer, som de kan drage nytte af i deres arbejde.