Image of a mixed use building with a wood facade

Brandsikring i træbyggeri

Løsninger til direkte installation – uden mørtel eller forskalling

Firetest Wood

Passiv brandbeskyttelse er afgørende

Massivt træ og især krydslamineret tømmer (CLT) anvendes i stigende grad som byggemateriale til højhuse, da det har en høj bæreevne, høj brandmodstandsevne og lav vægt.

Det brænder også langsomt, og i tilfælde af brand brænder det aldrig helt ned, idet forkulningen af træet fungere som en naturlig brandbarriere. Det er dog i sig selv ikke nok til at beskytte beboerne.

 
Architekten: Werner Sobek Group GmbH - Fotografie: ©Zooey Braun - Veroeffentlichung nur gegen Honorar, Urhebervermerk und Beleg / permission required for reproduction, mention of copyright, complimentary copy, FUER WERBENUTZUNG RUECKSPRACHE ERFORDERLICH! / PERMISSION REQUIRED FOR ADVERTISING!

Betydningen af passiv brandsikring

Passiv brandbeskyttelse er afgørende for at skabe mere sikre bygninger, der overholder normerne. Opdeling er et grundlæggende sikkerhedskrav, der gælder for alle bygninger afhængigt af deres højde og anvendelse, uanset grundmaterialet. Det hyppigste problem i forbindelse med brandopdeling er de steder, hvor bygningstjenester skal passere gennem gulve eller -vægge.

Det kræver tilstrækkelige foranstaltninger til passiv brandbeskyttelse at forsegle åbningerne. Under en brand er en vigtig forskel mellem beton eller gipsvægge og træ træets brændbarhed. Massivt tømmer såsom CLT forkulles med ca. 0,7 mm pr. minut. For at udfylde det mellemrum, der opstår, når træet brænder, og for at forhindre spredning af røg og ild, skal alle åbninger i brandsikre vægge og gulve forsegles med ekspanderende materiale.

 
3D rendering showing a comparison of a traditional mortar solution (on the left) and dry Hilti firestop blocks  in red (on the right) through a timber floor

Optimeret byggeproces

Indtil videre er design af brandsikringsløsninger i træ et problemfyldt område i byggebestemmelser. I fraværet af en godkendt løsning til brandsikring i tømmer er mørtel i dag blevet til standardvalget. Det reducerer produktiviteten markant, idet installation og hærdning tager tid.

Vores tørre løsninger kan med brug af præfabrikerede produkter installeres direkte i træ og eliminerer behovet for mørtel. Det betyder, at du kan installere brandsikring i præfabrikerede tømmerelementer, inden de forlader fabrikken – det betyder, at byggearbejdet på byggepladsen kan klares dobbelt så hurtigt.

Sammenlign en traditionel løsning med mørtel (til venstre) med en tør Hilti brandsikringsløsning (til højre).

 

 

Innovative løsninger til krævende anvendelser

Installation af bygningstjenester kan være en kompleks opgave, der gør brandsikringen til en udfordring. Europæiske og nationale testinstitutter har certificeret Hilti brandsikringsløsninger i CLT og træskeletkonstruktionssystemer.

Præfabrikerede brandsikringsenheder er særligt velegnede til tømmerkonstruktioner, da de kan installeres direkte, hvilket er med til at reducere installationsrisikoen og booste produktiviteten.

Fordele:
- Brandklasse op til 90 minutter (CLT og skeletbyggeri) 
 
- Ren og hurtig installation 
 
- Let at inspicere

 

Direkte installation af produktet uden forskalling

3D rendering of a cross-section of a wooded ceiling showing a CFS-SL Firestop sleeve and a CFS-CC Firestop cable collar around cables (electrical connections)

Elektriske anvendelser

Løsninger til elektriske kabler og kabelbundter: 

CFS-SL GA brandhylse CFS-CC brandkabelkrave
3D rendering of a cross-section of a wooded ceiling showing CFS-B Firestop bandages and a CFS-C EL Firestop endless collar around metal and plastic pipes (mechanical applications)

Mekaniske anvendelser

Løsninger til spildevand, ferskvand og varmerør:

 
CFS-B brandbandage CFS-C EL fleksibel brandmanchet
3D rendering of a cross-section of a wooded ceiling showing a CFS-BL P Firestop block around pipes,  cables and a cable tray (mixed penetrations)

Blandede gennemføringer

Løsninger til store åbninger (rør, kabler og kabelbakker):

 
CFS-BL brandmursten

Din brandsikringspartner

Firetest Wood

Godkendelser af dine anvendelser

På baggrund af avancerede brandtests er vores produkter blevet godkendt til en lang række brandsikringsanvendelser i træ.

Europæiske og nationale godkendelser af vores brandsikringsløsninger fra uafhængige testinstitutter gør i kombination med vores ingeniørvurderinger planlægnings- og byggeprocessen nemmere og hurtigere end nogensinde.

 
Logos for ETA and CE approval, plus the Hilti Clean-Tec logo

Effektiv og pladsbesparende planlægning

Brugen af et produktudvalg og system, der overholder normerne, gør planlægningsprocessen mere effektiv. Løsningerne er blevet testet med en minimumsafstand mellem gennemføringerne, hvilket giver mere tilgængelig plads.

Et omfattende bibliotek med tekniske tegninger, der indeholder alle de vigtige detaljer, der normalt bliver begravet i godkendelsesteksterne, understøtter en hurtig designproces.

 
Close up rear view of a mature student using computer in the computer room

Nyttige ingeniørvurderinger

Træ er ikke et standardiseret grundmateriale på samme måde som beton. Det gør hver eneste anvendelse unik.

Selvom vores godkendelser dækker et bredt udvalg af anvendelser, kan der være projektspecifikke behov, der ikke er godkendt af internationale retningslinjer. Hvis det er tilfældet, hjælper vores eksperter med ingeniørvurderinger af projektbaserede løsninger, der dækker de mest krævende brandsikringsanvendelser.

 
Firetest Wood

Tests med brancheførende producenter

Vi arbejder tæt sammen med internationale træproducenter for at dække deres unikke væg- og gulvkonfigurationer med brandtests. Vores skræddersyede tests understøtter deres kunder ved at levere et brandsikringssystem til så godt som alle de gennemføringer, de har behov for.

 
A Hilti engineer and account manager providing on-site support and consultation to a customer

Support og rådgivning på stedet

Under byggeriet, hvad enten det er på produktionsanlægget eller på byggepladsen, rådgiver vores erfarne ingeniører dig om installationsprocessen og hjælper dig med at håndtere alle udfordringer.

Vi hjælper dig med at undgå unødvendige forsinkelser af projektet og med at vælge den rette løsning.

 
Jeg er virkelig glad for, at vi med Hilti i fremtiden vil være i stand til at arbejde i komplet overensstemmelse med alle projektkrav

Dr. Dirk Kruse
Fire protection engineer

Kontakt en specialist inden for passiv brandsikring
DK Brandschutzingenieure GmbH, Germany

Del