Sådan fremmer 'IoT' og batteriværktøj produktiviteten

Big data er vigtigere end større batterier

How 'Internet of Things' & cordless tools are driving productivity in construction

Batteriværktøj er blevet ekstremt populære på byggepladserne – lige fra kompakte boremaskiner til højtydende mejselhamre. Det skyldes især forbedringer af batteriteknologierne, så batteriværktøj i dag matcher ydeevnen og produktiviteten for ledningsbaseret værktøj og endda gasdrevet værktøj. Medarbejdere, der udfører mellemtunge og tunge opgaver nyder nu godt af batteridrevet mobilitet og brugervenlighed. 

Men for ledere kan batteriudstyr betyde mere komplekse værktøjslagre og problemer med kompatibilitet. Samtidig ser nogle producenter ud til at være fokuseret på at overgå deres konkurrenter med endnu kraftigere mega-ampere-batterier, der ender med at blive større, tungere og dyrere. Det hverken øger produktiviteten eller sparer penge. 

Så hvordan skal du vælge en batteriplatform? Ved at se ud over direkte effekt og ydeevnestatistikker og fokusere på værktøjets IoT-funktioner (Internet of Things) og datafunktioner. Nutidens byggepladser genererer enorme mængder af data, der venter på at blive indsamlet og udnyttet. Værktøjer og batterier kan registrere data om deres brug i realtid. Disse data kan analyseres af software og eksperter og informationen kan hjælpe virksomheder med at træffe proaktive beslutninger om driften, der sparer penge, øger produktiviteten, øger sikkerheden og skaber grundlag for overholdelse af regler og standarder. Det eneste, der skal til, er den rigtige type batteri!

IoT i arbejde på byggepladsen

IoT har allerede fundet vej til store byggepladser, især i forbindelse med tungt udstyr. Nogle maskiner kan fjernbetjenes med høj præcision, mens andre bruger sensorer til at udløse automatiske advarsler om vedligeholdelse og brug. Uanset hvad, hjælper IoT virksomheder med at beskytte værktøj og materiel ved at muliggøre forebyggende vedligeholdelse og finde måder at øge produktiviteten.

Med dyrt og tungt udstyr er besparelserne tydelige og øjeblikkelige. Men hvad med batteriværktøj? Sammenlignet med f.eks. en gravemaskine, kan udgifterne til et enkelt værktøj synes ubetydelige. Men i betragtning af, at hver medarbejder sandsynligvis har fået tildelt to eller flere værktøjer (plus fælles værktøjer), kan de samlede omkostninger – både direkte og indirekte – hurtigt blive store. Uanset om en virksomhed har 5 eller 5.000 batteriboremaskiner, er det vigtigt at sikre sig, at hver enkelt maskine leverer så meget værdi som muligt. 

Stil dig selv følgende spørgsmål: Hvad er de reelle omkostninger ved at håndtere dit lager af batteriværktøj? Når alt kommer til alt, er der direkte omkostninger til indkøb, reparationer, vedligeholdelse og kalibrering samt indirekte omkostninger vedr. tiden der bruges på at anskaffe værktøj, håndtere fejl og spore mistet udstyr. Og når et batteri eller et værktøj begynder at yde mindre godt, falder produktiviteten gradvist, ofte uden at det opdages. 

Og selvom byggebranchen er i vækst, stiger kravene, tidsfristerne bliver strammere, ledelse bliver mere kompleks. Pludselig fungerer de traditionelle processer ikke – f.eks. papirbaserede arbejdsgange, inkompatibel teknologi og isolerede platforme. Alt dette udfordrer bundlinjen. 

Det er her, IoT kan hjælpe. Batterier og værktøjer, der registrerer data på byggepladsen, kan digitalisere de bagvedliggende processer, så du bedre kan styre omkostningerne, samtidig med at dine folk arbejder produktivt.

DX 5 F8

IoT og elværktøj: Innovation eller gimmick?

I dag er alt "smart" og "forbundet" – lige fra biler og TV'er til pærer og brødristere. Det kan ligne, at nogle producenter har drevet IoT-idéen for vidt og indført den på steder, hvor den ikke giver nogen værdi. På samme måde har de fleste større værktøjsmærker indbygget en eller anden form for IoT i deres batteridrevne platforme. Men bare fordi et værktøj kan forbindes, betyder det ikke, at det skal forbindes. 

IoT på værktøj kan nogle gange være gadgets. I stedet for at øge produktiviteten (hvilket er hele idéen), kan det sætte arbejdstempoet ned. Medarbejderne kan f.eks. være nødt til at jonglere med flere platforme, hver med sin egen smartphone-app. I stedet for en mere produktiv byggeplads ender du med medarbejdere, der står og kigger på deres telefoner. Forbundne løsninger skal ikke eksistere for IT-afdelingens skyld – i stedet skal de gøre værktøjet - og arbejdsgangen - mere produktiv.

20 %

produktivitetsstigning
ved at digitalisere eksisterende processer [1]

85 %

Mener at IoT-teknologier
har betydning for den fremtidige konkurrenceevne [2]

83 %

finder det vigtigt
at kunne bruge digitale værktøjer til import og eksport af data [3]

90 %

benytter digitale værktøjer dagligt
hvorfor tilgængelighed og effektivitet er vigtige faktorer for fremtiden [4]

Registrering af data i realtid

Nogle producenter bygger IoT direkte ind i værktøjet. Andre lægger det i batteriet og skaber et fuldt forbundet økosystem, der omfatter alle værktøjer på platformen. IoT-forbundne værktøjer kan registrere data på byggepladsen i realtid, for eksempel: 

  • Hvor er værktøjet 
  • Hvem er de tildelt til 
  • Hvordan bruges det 
  • Bruges det korrekt og sikkert 
  • Hvor ofte bruges det 
  • Er det ledigt 
  • Batteritilstand og værktøjets ydeevne 
  • Forhold, der er skadelige for produktiviteten, f.eks. overbelastning 

Disse data kan leveres direkte til brugeren som en opdatering (f.eks. tilstanden af værktøjet eller batteriet) eller til at give personlige anbefalinger – f.eks. moment- og hastighedsindstillinger for bestemte befæstelseselementer og råmaterialer. 

Men den virkelige styrke kommer, når dataene på byggepladsen overføres til skyen til efterfølgende analyse. Det kan eksempelvis ske, når batteriet sættes i opladeren, så overførslen sker uden afbrydelse og uden yderligere indgriben fra medarbejderen. Men uanset hvilken platform en leverandør vælger, bør det være et enkelt økosystem med problemfri forbindelse mellem værktøjerne og skyen.

Image alt text (optional)

Gør data til forretningsværdi

Når dataene er uploadet til skyen, kan aktører på byggepladsen, på kontoret eller derhjemme bruge de indsamlede data til at måle projektets succes, afdække skjulte omkostninger eller træffe forretningsbeslutninger, der forbedrer produktiviteten, forbedrer sikkerheden og gør værktøjsstyringen mere effektiv.

Nogle apps til at administrere byggeriet bruger data til at styre kvaliteten, og sikkerheden på byggepladsen ved at dokumentere brugen af værktøjet. Projektledere kan generere rapporter, der viser nøjagtigheden og fremskridtet i deres arbejde til inspektører eller ledere. De kan proaktivt holde styr på dokumenter ved at modtage advarsler, når medarbejderne skal fornye deres kvalifikationer eller deltage i uddannelse. Og de kan få besked, når en medarbejder nærmer sig den maksimalt tilladte brugstid for et værktøj. 

Software til værktøjsstyring bruger data på byggepladsen til at forbedre styringen af lageret og omkostningerne ved at give dataindsigt i realtid. Softwaren kan f.eks. advare proaktivt, når et værktøj trænger til reparation eller udskiftning, eller når udstyret skal testes, vedligeholdes eller kalibreres. Når disse meddelelser kombineres med et værktøjsstyringssystem, kan tidskrævende processer automatiseres. 

Driftsledere kan også foretage lagerkontrol på opbevaringsstederne og indsamle de sidste placeringsoplysninger. Når en medarbejder beder om et værktøj, kan lederen hurtigt finde et ledigt, og få det ud på byggepladsen med det samme. Og hvis et værktøj bliver væk, kan lederen låse dets funktioner på afstand, hvis det er nødvendigt.

Betydningen af big data for byggebranchens fremtid

Blot det at indføre en cloudbaseret platform, der kan behandle information i realtid, kan øge produktiviteten betydeligt. For mange er indsamling af data på byggepladsen og efterfølgende analyse det første skridt i retning af vækst inden for dette område. 

Selvfølgelig er alle disse data ubrugelige – eller måske endda misvisende – hvis de ikke analyseres og præsenteres ordentligt. Derfor har de bedste datadrevne tjenester fleksible cloudbaserede dashboards, der er nemme at bruge og forstå. De tilbyder også pålidelige kundesupportteams til at løse eventuelle komplekse spørgsmål, der måtte opstå. 

Nogle tjenesteudbydere kan arrangere rådgivning med henblik på at vurdere rå data og give indsigt i, om virksomheden har de bedst udstyrede og mest produktive værktøjer til deres projekter. De kan hjælpe med at beregne udstyrets faktiske omkostninger og afdække unødvendige udgifter til dobbelt eller unødvendigt værktøj. Bevæbnet med branchekendskab kan de hjælpe med at etablere meningsfulde benchmarks ved at sammenligne en virksomheds værktøjsanvendelsesdata med konkurrenterne. 

Investeringer i fremtidssikring af en virksomhed med IoT-udstyret batteriværktøj og datastyrede tjenester kan levere stærke resultater på kort og lang sigt. Nogle udbydere tilbyder endda implementeringstjenester. Entreprenører, der allerede bruger batteriværktøj, skal muligvis blot opgradere for at åbne op for større produktivitetsgevinster med IoT.

For at lære mere om vores datadrevne serviceydelser kan du udfylde nedenstående, og vi vil ringe dig op

Du kan også tilmelde dig online og abonnere på vores nyhedsbrev, som indeholder alle vores eksklusive opdateringer, kampagner og produktoplysninger.

(Har du allerede en onlinekonto hos os? Administrer dine indstillinger for nyhedsbreve her)

Del