Menneskelig forstærkning i byggebranchen

Human augmentation in the construction industry

Mens science fiction film og tegneserier fremstiller "menneskelig forstærkning" som en futuristisk teknologi, der skaber en blanding af et menneske og en maskine, er virkeligheden langt mindre ekstrem. Udtrykket henviser ofte til teknologi, der er integreret med en brugers krop, for at hjælpe med at øge brugerens produktivitet eller evner samtidig med at personskader minimeres. 

Selvom nogle synes, at idéen om menneskelig forstærkning er skræmmende (bekymring for om det vil gøre mennesker overflødige), er mange begyndt at se fordelene. Det gælder især for byggebranchen, hvor menneskelig forstærkning kan bidrage til at gøre byggepladserne mere sikre, øge produktiviteten og afhjælpe manglen på arbejdskraft. 

Lad os se nærmere på emnet nedenfor ...

Image alt text (optional)

Typer af menneskelig forstærkning

Menneskelig forstærkningsteknologi kan inddeles i 3 kategorier ud fra teknologiens funktion: replikering, supplering eller overgåelse af menneskelige evner. 

Den første kategori replikerer og/eller genskaber evner, som en almindelig person kan opnå. Det er almindeligt inden for det medicinske område, hvor pacemakere, proteser og bærbare enheder har været anvendt i årtier. 

Med supplering af menneskelige evner forstås apparater, der kunstigt øger en persons styrke, intelligens, syn eller andre evner ud over de normale grænser. Inden for byggeriet anvendes disse former for bærbare enheder til at reducere belastning og træthed for brugerne. Det gør det muligt for entreprenører at afhjælpe visse sundheds- og sikkerhedsproblemer. 

Menneskelig forstærkning, der hjælper med at overgå menneskelige evner, gør det muligt for os at gøre noget, vi normalt ikke kan – f.eks. at flyve, trække vejret under vand, overmenneskelige sanseforstærkning, osv. Et eksempel på dette er BCI (Brain-Computer interfaces) – et område, der er vokset hurtigt de seneste årtier. Selvom det stadig er meget abstrakt, er BCI'er grænserflader, der gør det muligt for en person at interagere med en computer eller maskine udelukkende med tankerne.

60 %

Reduktion af fysisk belastning
ved brug af ergonomiske indsatser [1]

15 mia. kroner

Effektiviseringspotentiale
i den samlede danske byggesektor [2]

13 %

Af anmeldte arbejdsulykker i Danmark
Sker i bygge- og anlægsbranchen [3]

10-30 %

Af byggeomkostninger
er spild grundet omkostninger til forbedring af fejl og mangler eller forsinkelse af projekter [4]

Menneskelig forstærkning inden for byggeriet

Det globale marked for menneskelig forstrækning forventes at være flere milliarder værd i 2027, så det er ikke overraskende, at emnet også bliver mere populært i byggebranchen. Selv om disse innovationer aldrig vil erstatte medarbejdere med høje kvalifikationer, kan teknologien hjælpe med at gøre byggepladserne mere sikre, afhjælpe mangel på kvalificeret arbejdskraft og øge produktiviteten. 

Et af de områder, hvor branchen indfører menneskelig forstærkning, er exoskeletter – bærbare systemer, der giver fysisk assistance til medarbejdere gennem assisterende moment og/eller strukturel støtte. Systemet bæres på kroppen og følger brugerens bevægelser. Der kræves ingen – eller meget begrænsede – ændringer af arbejdspladsen.

Image alt text (optional)

Exoskeletter: Håndtering af produktivitet og øget efterspørgsel

Skader forbundet med arbejde over hovedet er en stor udfordring for byggebranchens virksomheder og medarbejdere. Ud over den lavere produktivitet er medarbejdernes velbefindende i fare, hvis de udsættes for en personskade. 

Exoskeletter er designet til at øge produktiviteten ved at reducere belastningen på kroppen, så der opstår mindre smerte og træthed som følge af en reduceret belastning af muskler og led. Den reducerede belastning og øgede komfort gør det muligt for brugerne at forbedre deres helbred og nedbringe antallet af sygedage – forudsat at de stadig holder de nødvendige pauser af hensyn til fysisk og psykisk velvære. Undersøgelser har vist, at exoskeletter er særdeles effektive. 

Ved at fastholde dygtige medarbejdere i længere tid på grund af færre sygedage kan byggevirksomheder udnytte exoskeletter til at forbedre aktiviteterne ved både at forbedre medarbejdernes trivsel og øge produktiviteten på byggepladsen.

Hvis du vil vide mere om Hiltis bærbare exoskeletter til byggebranchen, udfyld formularen herunder og vi kontakter dig for at aftale næste skridt.

Du kan også tilmelde dig online og abonnere på vores nyhedsbrev, som indeholder alle vores eksklusive opdateringer, kampagner og produktoplysninger.

(Har du allerede en onlinekonto hos os? Administrer dine indstillinger for nyhedsbreve her)

Del