Hvad er de fem tendenser i byggebranchen for 2020?

Gennem de seneste årtier har teknologier banet vejen for store forandringer i mange brancher. Se blot, hvordan Uber har ændret taxibranchen, og hvordan Netflix har vendt op og ned på filmudlejningsbranchen: Her har de teknologiske fremskridt bredt sig med lynets hast. Men en bestemt industri er blevet kaldt den mindste digitaliserede sektor i Europa: byggeriet. 

Der er dog lys for enden af tunnelen. Vores branche er i konstant udvikling, og vi har set en lang række teknologiske fornyelser inden for de seneste år til at bekæmpe nogle af de mest almindelige udfordringer, som medarbejderne står over for i hverdagen. 

Lad os se på tendenserne i byggebranchen for 2020 

1. Kan droneteknologi gøre designet på byggepladsen hurtigere?

Droner er en af de hotteste tendenser fra de seneste år, og de ser ud til at være kommet for at blive. I byggebranchen er en af de største udfordringer for entreprenørerne, at de mangler arbejdskraft. Det har fået virksomheder til at undersøge droneteknologi som byggeværktøj. Når ubemandede luftfartøjer udstyres med foto- og videokameraer, kan de registrere udviklingen i et projekt mere end 100 meter over jorden og indsamle alle relevante data. 

De er enestående, fordi de hurtigt og effektivt kan få adgang til fjerntliggende steder, undersøge byggepladser, gennemføre sikkerhedsinspektioner og meget mere. Når denne dataindsamling kan gennemføres på en brøkdel af den tid, det tog med tidligere metoder, stiger tempoet i udviklingen, og det kan ikke ignoreres i en branche med mange projektforsinkelser. De faldende omkostninger vil sandsynligvis også betyde, at droner vil blive brugt mere i det kommende år.

2. Samarbejde kan spare tid og penge

Vi ser ikke kun en digital forvandling af byerne, men også en forvandling af, hvordan byggevirksomheder driver forretning. Byggebranchen er kommet med på den teknologiske rejse ved at integrere teknologier, som hjælper med at øge sikkerheden og reducere operative driftsomkostninger, levere innovative løsninger til kunder og finde konkurrencefordele, der kan ændre resultaterne af et projekt. 

Det kan man som virksomhed blandt andet gøre gennem cloudbaseret samarbejde – deling af computerfiler via cloud computing.  Cloud-samarbejdsværktøjer hjælper med at bygge bro mellem deltagerne og faserne i projekterne. Det giver mulighed for et sikkert og pålideligt samarbejde, hvor alle bruger de samme data, øger kommunikationen og dermed laver færre fejl.

3. Augmented reality-løsninger

I lighed med droner er AR (Augmented Reality) ikke en ny teknologi, men udbuddet er nyt. Flere og flere virksomheder bruger BIM (Business Informations Modeling) med augmented reality til at gøre 3D-tegningerne levende. Når man uploader en BIM-model i AR-software og bruger AR-briller, kan man gå gennem planen i fuld skala. Det er nøglen til større indsigt i og forståelse af, hvad der skal gøres, endnu før det første søm er hamret på plads. 

Grundlæggende viser AR et digitalt lag af informationer i brugerens synsfelt, noget Virtual Reality ikke kan i sig selv. For eksempel kan den digitale model lægges oven på selve byggepladsen, så medarbejderne kan se de dele af konstruktionen, som skal bygges. Derefter kan de bedømme det overordnede design og afgøre, om der er brug for forstærkninger eller ændringer. 

Internet of Things forvandler dataene i byggeriet

En af de voksende tendenser inden for byggebranchen er IoT, eftersom denne teknologi kan bidrage til at forbedre medarbejdersikkerhed, vedligeholdelse og værktøjssporing. IoT består af enheder, der har forbindelse til internettet, og som deler data med hinanden. 

Her kan "enheder" nærmest betyde hvad som helst. Vi taler ikke kun om stationære computere, bærbare computere og smartphones, men enhver genstand, der kan udstyres med en chip til at indsamle og overføre data via internettet. Det kan være alt fra vaskemaskiner og hårtørrere til maskiner. Ud over at forbedre effektiviteten og sikkerheden kan information fra sensorer sætte scenen for at udnytte big data inden for maskinlæring og kunstig intelligens. Det kan støtte med planlægningen af fremtidige projekter og gøre det muligt for medarbejderne at lave mere præcise forudsigelser af alle aspekter ved projektet, lige fra økonomi til ressourcebehov.

selvhelende beton - hvordan fungerer det?

På de fleste byggepladser er der kun en minimal chance for, at man ikke støder på beton. Det er et fantastisk materiale med mange anvendelsesmuligheder, men det kan nedbrydes med tiden, hvor udtørring og revner svækker materialet med årene. I og med, at det er et af de mest anvendte produkter i branchen, er denne ide om et "avanceret materiale" er kæmpeskridt, som vil kunne spare masser af tid. 

Ideen er, at selvhelende beton helbreder sig selv, når den komme i kontakt med luft og vand, der blandes til et beskyttende yderlag. Det er blevet forudsagt, at vi i 2030 vil bruge 5 milliarder tons af dette avancerede materiale i branchen. Derfor kan der snart dukke selvhelende beton op i veje, bygninger og boliger omkring dig. 

Endelig er det oplagt, at teknik- og byggesektoren spiller en central rolle i verdens fremtid, og derfor er mulighederne i disse tendenser en øjenåbner for, hvad der er i vente. Efterhånden som vi bevæger os frem mod de næste store teknologiske spring er det beroligende, at branchen måske ikke er så langt bagud, som mange har ment.

ANDRE BLOGS DU KUNNE VÆRE INTERESSERET I

Del