Sådan kan automatisering hjælpe med byggeriets største udfordringer

How automation can help tackle construction's biggest challenges

Robotterne er på vej! Faktisk er de her allerede i form af digitalisering og automatisering. Hvordan kan de hjælpe med at håndtere byggebranchens største udfordringer? Læs videre ...

Fordelene ved at bruge robotter

Automatiske og semiautomatiske maskiner har størst værdi i forbindelse med almindelige, gentagne eller farlige opgaver, der kræver præcision eller hastighed, og som overskrider rimelige menneskelige begrænsninger. Brug af robotter til at grave, bore, skære, svejse, flytte tunge laster og hælde beton kan hjælpe med at gøre byggepladsen mere effektiv, præcis og sikker. Eksempelvis kan robotter hjælpe med følgende:

 • Give mennesker mulighed for at bruge deres tid på mere tilfredsstillende og værdifulde opgaver 
 • Udføre anstrengende eller farlige opgaver, som ellers ville være til fare for menneskers sundhed og sikkerhed 
 • Udføre opgaver under barske forhold, som er usikre for mennesker 
 • Reducere forsikringsudgifter ved at mindske risikoen for mennesker 
 • Arbejde natten over for at overholde tidsfrister 
 • Undgå dobbelt arbejde på grund af menneskelige fejl
181 Tusinde

Danskere
er beskæftiget indenfor byggeri- og anlægsbranchen [1]

47 %

Af virksomheder
indenfor byggeri- og anlægsbranchen mangler arbejdskraft [2]

61 %

Prisstigning
på jern og stål siden efteråret 2020 [3]

24 %

Prisstigning
på træ siden efteråret 2020 [4]

Image alt text (optional)

Selv om byggebranchen typisk er langsom til at indføre nye teknologier, er automatiske og semiautomatiske robotter allerede i brug over hele verden. 

Her er nogle eksempler: 

 • Boston Dynamics Spot - En mobil robot, der nemt navigerer rundt i terrænet på byggepladsen for at udføre inspektionsopgaver og indsamle data 
 • Dusty Robotics' FieldPrinter - Som anvender BIM-data til at udskrive plantegninger i fuld størrelse direkte på betondækket 
 • Canvas - En automatisk maskine til færdiggørelse af gipsvægge 
 • Hilti Jaibot - En semiautomatisk batteriboremaskine til loftinstallationer, der kan arbejde i 8 timer på en enkelt batteriopladning

Øget produktivitet gennem automatisering

Det er ingen hemmelighed, at byggebranchen har udfordringer med at arbejde med maksimal produktivitet. Faktisk er produktiviteten steget relativt lidt i de sidste 20 år – især på grund af fastlåste arbejdsmåder i branchen og manglende vilje til forandring. Denne manglende vilje til forandring har ikke kun negativ betydning for produktiviteten, men også for avancerne. 

Tag f.eks. mekaniske, elektriske og VVS-installationer: 

 • Fejl i planlægning og udførelse kan føre til ineffektiv improvisation på byggepladsen og dyrt dobbeltarbejde
 • Koordinering af flere fag med overlappende arbejdsopgaver kan være kompleks og med høje omkostninger 
 • Gentagende arbejde kan være tidskrævende, fejlbehæftet og demoraliserende 
 • Arbejde over hovedet kan være ineffektivt og fysisk krævende 
 • Mangel på faglært arbejdskraft kan resultere i installationer af dårlig kvalitet, der kræver dobbeltarbejde

Selv en lille stigning i produktiviteten kan omsættes til mange penge, især i større projekter. Hvis øget produktivitet er nøglen til langsigtet succes, hvor skal man så begynde? Du kan begynde med at evaluere dine arbejdsprocesser fra ende til anden, og finde måder til at optimere og derefter automatisere processerne. 

Automobil- og landbrugsindustrien har allerede vist, at automatisering og digitalisering kan øge produktiviteten betydeligt. En lignende transformation kan også gavne byggebranchen. Branchen er trods alt relativt systematisk og kontrolleret. Det betyder, at den har gode forudsætninger for at udnytte automatisering og digitalisering.

Hvordan vil det påvirke den menneskelige arbejdsstyrke?

Der er altid forbehold: Nogle frygter, at automatisering vil gå ud over beskæftigelsen. Men branchen mangler allerede arbejdskraft, og efterspørgslen efter medarbejdere vokser fortsat. Automatisering kan være med til at lette dette pres, især for arbejde med lavt fagniveau, som er svært at finde medarbejdere til. 

Nøglen er at kombinere talenterne fra mennesker og robotter – et koncept, der kaldes samarbejdende robotteknologi. En robot kræver f.eks. stadig et menneske til at administrere ressourcer og programmere opgaver, også selvom BIM strømliner processen. Samarbejdende robotteknologi kan hjælpe med at øge produktiviteten hos ældre medarbejdere, som har stor erfaring, men som har udfordringer ved de mere fysisk krævende arbejdsopgaver. Det kan også hjælpe entreprenører – især dem, der konkurrerer om dygtige talenter – med at tiltrække ansøgere med digital viden og erfaring, som ellers ikke ville overveje at arbejde med byggeri. 

Mennesker er stadig bedst til arbejde, der kræver forsigtig håndtering og improviserede beslutninger. Lad robotterne varetage de trivielle opgaver, der kræver ekstraordinær hastighed, styrke og præcision.

Image alt text (optional)

Tid til at gøre ord til handling

Anskaffelsen af en robot er ofte en betydelig investering, både i form af anskaffelsesomkostninger og den tid, man bruger på at finde ud af, hvordan den skal bruges og indarbejdes i eksisterende processer. Når indtjeningen er lav, virker det risikabelt at bruge hårdt tjente indtægter på innovation. Og når tidsfristerne truer, er der ingen, der har lyst til at afbryde ineffektive, men velfungerende arbejdsprocesser – selvom de langsigtede fordele markant overstiger et kortsigtet behov for "bare at få det gjort". 

På den anden side er det ikke effektivt at tilsidesætte teknologier, der netop kan øge produktiviteten. Virksomheder har brug for at komme på forkant med den digitale udvikling og tage skridtet, før deres konkurrenter gør det. Udviklingen af en digital strategi kan begynde med en enkel vurdering af investeringsafkastet. En entreprenør der kan analysere projektdata og forudsige omkostningerne, kan også afgøre, om en løsning med ny teknologi har værdi. 

Men virksomheder bør også være dristige ved at udvikle budgetter og opstille nøgletal, der gør det muligt for deres projektledere at afprøve nye teknologier – f.eks. robotteknologi – uden at være bange for fiasko. De virksomheder, der finder måder at identificere langsigtede produktivitetsgevinster gennem automatisering på, vil være langt bedre stillet i fremtiden.

Vil du lære mere om hvordan byggerobotter og automatisering kan hjælpe din virksomhed? Udfyld formularen herunder og vi kontakter dig for at aftale næste skridt.

Du kan også tilmelde dig online og abonnere på vores nyhedsbrev, som indeholder alle vores eksklusive opdateringer, kampagner og produktoplysninger.

(Har du allerede en onlinekonto hos os? Administrer dine indstillinger for nyhedsbreve her)

Del