Nittens historie

Fra Eiffeltårnet til Levi’s jeans

nitteværktøj

Vidste du, at nitning var en de mest anvendte byggemetoder i det gamle Rom? Og det er bare en lille bid af den fascinerende rejse, som nitter har foretaget op gennem historien. Når du står og arbejder med vores batteridrevne nitteværktøj og sætter nitter i facadepaneler, tænker du måske på, hvordan det hele begyndte. Hvordan blev nitning så dominerende i mange former for byggeri? Og hvorfor bliver nitteværktøj overhovedet kaldt for nitteværktøj?

 

 

Hvad er nitning?

Nitter anvendes i mange former for byggeri, og selvom metal er det materiale, som oftest bliver nittet sammen, ligger fx tekstil ikke langt efter på listen. Men hvordan har værktøjet fået sit navn? 


Vi bruger ordet, fordi det at nitte to genstande sammen (som regel metal) er en enkel og effektiv måde at skabe en stort set permanent sammenføjning på. 

Med tiden har nitning vist sig at være en af de stærkeste og mest permanente metoder til at sammenføje materialer. Blandt andet derfor valgte man at samle Eiffeltårnet i Paris, som er 324 meter højt og består af 18.000 stykker stål, med 2,5 millioner glødende nitter. Men brugen af nitter til historiske konstruktioner stopper ikke dér – Golden Gate Bridge, Sydney Harbour Bridge og RMS Titanic blev alle samlet med nitter. Faktisk blev der brugt 3 millioner nitter, da Titanic blev bygget, hvoraf 2 millioner blev banket i ved håndkraft og den sidste million med en hydraulisk hammer.  

 

Fem fantastiske fakta om nitter

Image alt text (optional)

1.

De første nitter dukkede op i det gamle Egypten for over 5.000 år siden, hvor de blev brugt til at sætte håndtag fast på lerkrukker. 

Image alt text (optional)

2.

I midten af 1800-tallet begyndte man at bruge nitter i opførelsen af arkitektoniske konstruktioner. For eksempel blev stålbjælker nittet sammen, hvilket skabte utroligt stærke bygninger og banede vejen for de skyskrabere, som vi kender i dag.

3.

Please enter alternative text here (optional)

 I 1873 tog Levi Strauss patent på denimjeans med kobbernitter, som forstærkede bukserne på typiske svage punkter. Levi’s har i dag solgt mere end 200 millioner par jeans med kobbernitter. 

4.

Please enter alternative text here (optional)

Under anden verdenskrig lancerede den amerikanske regering kampagnen ”Rosie the Riveter” (Nitteren Rosie), som opmuntrede kvinder på hjemmefronten til at blive fabriksarbejdere, især i flyindustrien. 

5.

Please enter alternative text here (optional)

Med indførelsen af trykluftværktøj kunne man nitte langt mere effektivt. I dag udføres nitteprocessen med nittepistoler, som kan affyres mange gange i sekundet og udhamre nittehovedet i den helt rigtige form. 

hvordan fungerer en nitte?

Når man bruger nitter til at samle emner med, placeres nitten i et banket eller boret hul, og hovedet på den modsatte side bankes, eller tildannes (dvs. deformeres), så det udvider sig til omkring 1,5 gange den oprindelige akses diameter, hvilket får nitten til at sidde fast. 

Nu ved du, hvordan nittens historie ser ud frem til i dag. Har du andre interessante fakta om nitter? Eller er der en anden del af byggebranchen, du vil vide mere om? Deltag i dialogen på Facebook!

 Er du blevet inspireret til at komme i gang med at nitte? Prøv vores Hilti RT 6 popnittepistol.

Del