Uønsket projektudvidelse i byggeriet

Værktøjsstyring kan hjælpe dig med at undgå dem

Scope creep in construction

Uønskede projektudvidelser får et projekt til at vokse i omfang og kompleksitet på grund af uventede forhold. Der er en udbredt misforståelse, at uønskede projektudvidelser kun handler om de direkte ændringer af et projekt – fordi kunden ændrer mening eller på grund af dyre konstruktionsfejl. 

Uønskede projektudvidelser omfatter også ukontrollerede indirekte problemer, der kan forhindre en vellykket gennemførelse af projektet, f.eks. uventet nedetid på grund af udstyrsfejl eller manglende overholdelse af love og regulativer, øgede behov for overnatning eller projektets varighed.

Uønskede projektudvidelser er en af byggesektorens største udfordringer, og de nye statistikker for succesgraden i byggeprojekter giver grund til bekymring:

  • Kun 64 % af alle byggeprojekter opfylder deres mål
  • Organisationer taber GBP 77 mia. for hver GBP 70 mia. de investerer
  • Den gennemsnitlige overskridelse af omkostningerne er på 59 %
  • Den gennemsnitlige tidsoverskridelse er på 74 %

I denne blog ser vi på årsagerne til uønskede "scope creeps" og giver praktiske eksempler på, hvordan god værktøjsstyring kan hjælpe dig med at minimere de indirekte følgevirkninger på projektets tidsplan og budget, når der pludselig opstår problemer.

Denne blog indgår i en serie, hvor vi deler vores viden og sætter dig i stand til at få endnu mere ud af dit værktøj og dine medarbejdere.  Læs de andre artikler her. 

Hvorfor opstår der uønskede projektudvidelser i byggeriet?

Ændringer af projektomfanget – officielle eller uofficielle, dokumenterede eller udokumenterede – er reglen snarere end undtagelsen i byggesektoren. Årsagerne er der mange af, og skaderne for byggevirksomhederne kan være enorme, f.eks. i form af øget erstatningsansvar, underskud og dårligt omdømme.

Selvom årsagerne til uønskede projektudvidelser er mange, har vi sammensat en liste med de fire mest udbredte udfordringer hos vores kunder:

Manglende evne til at opfylde målene

De to hovedmål for ethvert projekt er, at det leverer til tiden og inden for budgettet. Det er dog sjældent tilfældet, og byggevirksomheder over hele verden har tendens til at falde i fælden og gå længere end den oprindeligt fastlagte projektplan.

Uventede projektændringer kan bestemt give problemer, men interne uregelmæssigheder kan være lige så ødelæggende for et projekt. Manglende kommunikation mellem afdelingerne og dyre administrative fejl kan være lige så ødelæggende for et projekt som en ændring af projektomfanget i sidste øjeblik. 

En kombination af teknologi og værktøjsstyring kan give dine administratorer en samlet platform, hvor det er nemt at kommunikere med alle dele af organisationen og have fuldt overblik og fleksibilitet, så driften og logistikken kører uden problemer.

Tabte penge

Tabte penge og budgetoverskridelser er noget, alle fagfolk i byggebranchen kender til. Årsagerne er nærmest uendelige, og ofte er det de skjulte omkostninger, der langsomt hober sig op, indtil de til sidst løber løbsk.

En god løsning til værktøjsstyring kan hjælpe dig med at sikre, at der tages hånd om alt dit udstyr og værktøj. ON!Track giver dig det fulde overblik over, hvilket udstyr du har, hvor det er, hvem der bruger det, og hvornår det skal vedligeholdes.

Det vil nedbringe tyveriet på byggepladsen, reducere spildtiden med søgning efter værktøj, og sporingen af certifikater og vedligeholdelsesdatoer gør det lettere at overholde bestemmelser og lovkrav. Resultatet bliver, at du ikke bruger for mange penge på uudnyttet udstyr, samtidig med at du har de ressourcer, du har brug for.

Store tids- og omkostningsoverskridelser

Stjålet udstyr, spildtid med søgning efter mistet udstyr, manglende indsigt i eftersyns- og vedligeholdelsesplaner samt tidsfrister for medarbejdercertificering: Alt dette kan løbe op og bidrage til høje projektomkostninger og tidsoverskridelser.

Arbejdsmiljø og sikkerhed er blandt byggesektorens største udfordringer, og selvom det ofte overses på byggepladser, kan disse faktorer bidrage kraftigt til udgifterne på grund af defekt udstyr, uventet nedetid, bøder for manglende overholdelse og retssager. 

Software til værktøjsstyring kan hjælpe med at bekæmpe tids- og budgetoverskridelser gennem grundige dataanalyser og handlingsrettet indsigt. Du kan analysere rapporter om udnyttelse og vedligeholdelse af udstyret, og du kan holde øje med arbejdsordrer, vedligeholdelse og eftersyn. Det betyder, at udstyret altid er driftsklart, sikkert og i overensstemmelse med lovkrav og regulativer. 

Effektiv kommunikation forbedrer arbejdsgangene og gør arbejdet langt mere effektivt på byggepladsen. Med værktøjsstyring kan du minimere følgerne af mistet eller stjålet udstyr og administrative fejl, og du vil kunne reducere omkostningerne og styre projekterne proaktivt, så du altid leverer til tiden.

For at du bedre kan forstå, hvordan software til værktøjsstyring kan hjælpe dig med at forbedre arbejdet, har vi lavet rapporten "Software til værktøjsstyring i byggebranchen – en introduktion", som du kan downloade gratis. Klik på linket nedenfor for at downloade rapporten.

Del